Yogastijlen - Yoga Nidra

Yoga Nidra

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een methode om volledige ontspanning teweeg te brengen. Het komt er min of meer op neer dat de geest klaar wakker is, terwijl je lichaam slaapt. Als je tijdens de oefening eenmaal  zover bent, keer je  diep naar binnen en komt er een contact tot stand met het onderbewustzijn, terwijl je zintuiglijke waarnemingen minder worden. Je maakt een reis van buiten naar binnen.

Vanuit die stabiele, rustige diepte kun je met wat meer afstand kijken naar de omstandigheden in het leven die je “overkomen” en sta je open voor het ontdekken van meer keuzemogelijkheden om daarmee om te gaan. Dat kan heel bevrijdend zijn…uiteindelijk. Intussen krijgt je lichaam de gelegenheid om te werken aan onderhoud en herstel, mede door de versterking van het immuunsysteem.

Praktisch gezien, ziet een Yoga Nidra sessie er als volgt uit.

 Je begint met wat ademhalingsoefeningen en enkele rustige (Yin) oefeningen om het lichaam  te ontspannen en soepel te maken.

Vervolgens word je uitgenodigd om te gaan liggen in een houding waarin je ruim een half uurtje zonder al te veel moeite stil kunt liggen. In het algemeen is dat de Savasana, de rugligging, eventueel ondersteund door kussentjes, dekentjes e.d.

Als je zo ligt krijg je een reeks van opdrachten die je geest aan het werk zetten, terwijl je lichaam ongemerkt richting de slaapstand gaat. Om te voorkomen dat je echt gaat slapen krijg je regelmatig een herinnering om vooral wakker te blijven. Tussen de opdrachten door wordt je ontspanning regelmatig aangemoedigd door de geruststellende klanken van de klankschalen die in deze les gebruikt worden. Je ervaart een bijzondere mix van een scherpe focus en een diepe ontspanning.